Waneer gras zaaien?

Wat is de beste periode om gras te zaaien?

Met het juiste graszaad + wat mest zijn april en mei één van de beste maanden om gras te zaaien. In deze maanden zit er voldoende vocht in de grond en is de bodem op temperatuur. In z’n algemeenheid kan je het beste zaaien tussen de maanden februari tot en met oktober. Hieronder leg ik meer uit waar je op kunt letten om het beste moment te kiezen om gras te zaaien. Wil je weten hoe je graszaad moet inzaaien? Klik hier om het stappenplan te bekijken.

Wanneer gras zaaien?

Merkloos of generiek graszaad, hoewel goedkoper, is de besparing meestal niet waard, omdat je misschien een oudere variant krijgt die vatbaar is voor problemen. Koop nu Gras van Gert en geniet van een grasmat die het hele seizoen lang plezier geeft. Bekijk hier mijn beste mixen.  

Te droog of te nat weerom te zaaien? Het is vooral belangrijk dat teveel vocht goed kan weglopen (zorg dat de ondergrond voldoende los is en het water weg kan lopen) en dat droge grond vochtig wordt gehouden (zonder dat de graszaadjes wegspoelen). Ik leg er alles over uit in mijn uitgebreide stappenplan: Klik hier om te lezen hoe je gras het beste kunt zaaien.

Gras groeit nagenoeg elke maand, maar niet altijd even even hard. Gras heeft drie belangrijke elementen om te groeien: Bodemtemperatuur, vocht en voedingsstoffen.

Tekst gaat verder onder de twee top-producten.

Allround voor als je niet kunt kiezen
Normale prijs
vanaf €11,95
Aanbiedingsprijs
vanaf €11,95
Normale prijs
Eenheidsprijs
per 
Uitverkocht
Mest van Gert
Normale prijs
vanaf €15,00
Aanbiedingsprijs
vanaf €15,00
Normale prijs
Eenheidsprijs
per 
Uitverkocht

Gras zaaien voorjaar en najaar

Alle drie de elementen kan je in je eigen tuin beïnvloeden: Voeg op het juiste moment voedingsstoffen toe, besproei geregeld je gazon (zeker in de eerste weken na het zaaien) en je kunt zelfs je ingezaaide gazon afdekken om een goede bodemtemperatuur te bereiken. Ook kan je schaduwgras kopen voor plekken die nooit de ideale omstandigheden bereiken. Deze mix bevat grassoorten die ook met meer vocht en lagere temperaturen groeit. 

Gras gaat pas groeien als de bodemtemperatuur tussen 5°C en 8°C is. De groei is optimaal tussen een bodemtemperatuur van 12°C en 20°C en stopt geleidelijk boven een bodemtemperatuur van 25°C. Let op: dit gaat om de bodemtemperatuur. De buitentemperatuur is vaak hoger. Gras groeit tot een buitentemperatuur van ongeveer 30°C.

Klik hier om te lezen hoe je gras het beste kunt zaaien.

Twijfel je of jouw situatie hier aan voldoet: neem dan contact met mij op per email.

Zaai graszaad wanneer de omstandigheden goed zijn en je hebt al snel een gezond, groen gazon. Maar wat zijn de beste omstandigheden om graszaad te zaaien? Het antwoord zal je misschien verbazen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de late zomer of vroege herfst eigenlijk de beste tijd om graszaad te zaaien. Door de warme grond en relatief stabiele weersomstandigheden kunnen graszaden snel ontkiemen en uitgroeien tot sterke, gezonde planten. Bovendien is er in deze tijd van het jaar minder concurrentie van onkruid. Als u overweegt graszaad te zaaien, is de late zomer of vroege herfst de ideale tijd om dit te doen.
 
Je kunt nieuw graszaad inzaaien op een stuk zand of je kunt een bestaande grasmat weer herstellen door bij te zaaien. Dat geldt ook als onderhoud: door het bijzaaien voeg je een beetje nieuwe grassprieten toe aan je bestaande grasmat en wordt de grasmat dichter. Dit verkleint de kans op groeien van onkruid en maakt het gras ook beter bestand tegen een stootje en gebruik.
 
Gras groeit snel! Als de temperatuur meezit zie je na een paar dagen al sprietjes uit de grond komen. Mijn gras mix bestaat uit verschillende rassen welke een korte en langere tijd hebben om helemaal uit te groeien. Geef het groeien de tijd en je krijgt een mooie grasmat.

Ideale volgorde: verticuteren, bemesten, zaaien en eventueel kalk.

Gras zaaien tot wanneer?

Zoals gezegd: je kunt het hele jaar gras zaaien, maar het beste is het om tot ongeveer oktober gras te zaaien, waarbij je een week vooruit geen vorst op de voorspellingen ziet. Mocht er toch vorst komen dan wacht het zaadje met kiemen totdat de temperatuur weer goed is. Je zult geen gras verspillen: tenzij dieren de zaadjes opeten blijft het zaadje rustig wachten op beter weer.

Hoe snel ontkiemt gras en hoe snel groeit graszaad?

Supersnel! Na een week zie je het eerste graszaad kiemen en zie je de eerste grassprieten en na twee weken loopt het al dicht, Snelheid is niet het belangrijkste, het gaat om een combinatie van snel een dichte mat en ook lange tijd kunnen genieten van je gras. Je wilt niet na een paar weken opnieuw inzaaien. Daarom bestaan mijn mixen uit een combinatie van graszaadrassen. Er zitten eenjarige grassoorten in die snel opkomen zodat je mat snel groen is en er zitten meerjarige grasrassen in die voor een stevige dichte mat zorgen en tientallen jaren blijven bestaan. Al mijn mixen zijn snelkiemend graszaad.

Wanneer gras zaaien

Gert weet precies welk product je voor je tuin moet hebben

Hans van Brugen - Smallingerland

Ons nieuwe huis had hele slechte grond en toch hebben we nu een mooie grasmat.

Joost - Amersfoort

Doet precies wat het moet doen: groen gras.

Anoniem