Onkruid herkennen, dat doe je zo!

Zodra het onkruid in je tuin begint te groeien, is het belangrijk dat je weet hoe je het kunt herkennen. Op die manier kun je het snel en effectief verwijderen voordat het de kans krijgt zich verder uit te breiden. Een van de eerste dingen waar je op moet letten, is de kleur van het onkruid. Gele bloemen (paardenbloemen) zijn te herkennen aan hun zachte bolletje en zijn een goede indicatie van onkruid. Deze bloemen verschijnen vaak vroeg in het groeiseizoen op je gras en zijn een van de eerste dingen die groeien. Verwijder ze niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond om te voorkomen dat ze terugkomen.

Lees hier alles over de oorzaken van gele bloemen en kale plekken in je gazon.  Die gele bloem is waarschijnlijk een paardenbloem. Ik ga 1 voor 1 de volgende oorzaken één de oplossingen langs. Heb je de oorzaak gevonden en wil je je gras weer herstellen, bekijk dan mijn goed werkende producten aan het einde van de pagina.

Onkruid herkennen

Zodra het onkruid in je tuin begint te groeien, is het belangrijk dat je weet hoe je het kunt herkennen. Op die manier kun je het snel en effectief verwijderen voordat het de kans krijgt zich verder uit te breiden. Een van de eerste dingen waar je op moet letten, is de kleur van het onkruid. Gele bloemen (paardenbloemen) zijn te herkennen aan hun zachte bolletje en zijn een goede indicatie van onkruid. Deze bloemen verschijnen vaak vroeg in het groeiseizoen op je gras en zijn een van de eerste dingen die groeien. Verwijder ze niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond om te voorkomen dat ze terugkomen. Als je snel wilt weten welk onkruid dit is, kan je hieronder een lijst bekijken van veel voorkomende onkruid.

 

Onkruid met witte bloemen

Duizendblad (Achillea millefolium) – Deze soort komt vaak voor op plekken die meestal helemaal niet gunstig zijn voor planten. Het gaat hier vooral om droge en onvruchtbare plekken in de tuin. De plant heeft witte bloemen, die vaak gele meeldraden bevatten. Het bloeit in de maanden juli tot oktober. 

 

Madeliefje (Bellis perennis) – Het madeliefje lijkt in het eerste opzicht geen onkruid, maar dit mooie bloempje kan voor een hoop onrust zorgen. De bladeren van de plant groeien dicht tegen het oppervlak, waardoor de grassen verstikken. Dit heeft vooral betrekking op de wat fijnere grassoorten, de plant heeft nog geen manier gevonden om de forse grassen te onderdrukken. De bloemen zijn wit met een gele kern. Het bloeit het hele jaar door, en heeft zelfs geen moeite met het overleven in de winter. 

 

Hoornbloem (Cerastium holosteoides) – De hoornbloem kan erg goed overleven op iedere soort grond. De bloem verkiest een droge grond boven de rest. De plant heeft kleine witte bladeren met gele meeldraden. Het is vrijwel onmigelijk om deze soort te bestrijden, overgebleven resten kunnen namelijk in een mom van tijd de hele tuin overnemen. 

 

Witte klaver (Trifolium repens) – De bloemen van de witte klaver gedragen zich als een heuse kameleon, tussen Mei en Oktober zijn de bloemen wit met een kleine roze tint, later zal dit veranderen naar een onaantrekkelijke bruin/groene kleur. Veelvoorkomend op het gazon en vindt vooral haar weg op een kalkrijke ondergrond. 

 

Varkensgras (Polygonum aviculare) – Dit eenjarige onkruid bevindt zich vooral op plaatsen die veel belopen worden. De soort verspreid zich door zaadvorming. Het bloeit in juli en houdt dit vol tot de herfst.

 

Vogelmuur/Muur (Stellaria media) – Dit verassende plantje is een van de meestvoorkomende onkruiden. Ondanks de korte levensduur, groeit het zo snel, dat de plant meerdere generaties kan maken in het groeiseizoen. De grond is ideaal als het los en vers is, daarom groeit de plant niet vaak in eht gazon.

 

Zevenblad (Aegopodium podagraria) – De plant heeft de naam te danken aan het blad. Dit blad is samengesteld uit zeven delen. Zevenblad verspreid zich erg snel, en komt ook veel voor. Dit onkruid is te bestrijden op verschillende manieren, het verwijderen van het blad en de wortel is het meest effectief.

 

Haagwinde (Calystegia sepium) – De Haagwinde heeft witte bloemen die lijken op een potje, daarom staat deze plant ook wel bekend als de pispot. Het groeit op voeding rijke plekken met veel zonlicht. Door de aanwezigheid van flinke wortelstokken, is deze plant een onkruid. De bloemen bloeien van juni tot aan de herfst. 

 

 

 

Onkruid met gele bloemen

 

Muizen oor (Hieracium pilosella) – Deze plant kan groeien op de droogste en moeilijkste plekken, het neemt plaats op de droogste en armste plekken van het gazon. Het kan zelfs groeien op stenen. De plant heeft zijn naam te danken aan de zachte en harige blaadjes.

 

Kleine klaver (Trifolium dubium) – Groeit op droge plekken en is eenjarig. Heeft kleine bloemen met kleine hoofdjes van zo’n 3mm. 

 

Hopkalver (Medicago lupulina) – Deze plant verstikt het gras door de hevige verspreiding. Deze verspreiding gebeurt vanaf één centraal punt. Door deze manier van verspreiden is het gemakkelijk te verwijderen, door het centrale punt vast te pakken, en zo de gehele plant te verwijderen. 

 

Zilverschoon (Potentilla anserina) – het beschrijden is erg lastig. De zilverschoon is niet gevoelig voor bestrijding. Het groeit op droge en natte ondergronden. Is zeer bestendig tegen Ganzen die over het gazon lopen. 

 

Scherpe boterbloem (Ranunculus acer) – Komt veel voer langs wegen en weides. De bloem bloeit van mei en blijft dit doen tot de herfst. 

 

Knol boterbloem (Ranunculus bulbosus) – Komt vooral voor op kalkhoudende gronden en zandgebieden. Is te herkennen aan de gele bloemenkroon. 

 

Kruipende boterbloem (Ranunculus repens) – Deze plant gedraagt zich als een heuse plaag. Door de lange en snel bewegende uitlopers komt de plant stevig vast te zitten in de grond. Dit lastige onkruid bloeit van mei en blijft dit doen tot de herfst.

 

Speenkruid (Ranunculus ficaria) – de bloem lijkt erg op de boterbloem, maar heeft puntige bladeren. Bloeit in het voorjaar en bestaat uit lange wortelknolletjes. 

 

Paardenbloem (Taraxacum officinale) – Er zijn vele verhalen over de paardenbloem, het is en blijft een onkruid, maar wel een makkelijke. De paardenbloem kan zich namelijk lastig voortplanten op een verzorgd gazon. De plant zelf is ook te verwijderen door de hele plant te verwijderen uit de grond. Wil je weten wanneer je het beste gras kunt zaaien? Klik hier voor mijn uitleg.

Graszaden van gert

 • Allround voor als je niet kunt kiezen
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €11,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €11,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht
 • Speel- en sportgras
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €10,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €10,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht
 • Schaduwgras
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €13,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €13,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht
 • Robotgrasmaaier
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €13,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €13,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht

Gert weet precies welk product je voor je tuin moet hebben

Hans van Brugen - Smallingerland

Ons nieuwe huis had hele slechte grond en toch hebben we nu een mooie grasmat.

Joost - Amersfoort

Doet precies wat het moet doen: groen gras.

Anoniem