Onderhoud aan je gras, dit moet je weten!

Gazonkalender

Het onderhouden van gazon is iets wat altijd lastig blijft, daarom is het handig om de gazonkalender in de gaten te houden. Deze gazonkalender kan een indicatie geven voor het kiezen van het juiste moment om jouw gazon te laten stralen. Hieronder lees je welke maand, wat zegt over jouw gazon!

Januari- Het gazon zit in de rustfase, dit betekent dat het letterlijk met rust gelaten moet worden. Sneeuw en vorst kunnen het gras beschadigen. Houd rekening met de gevoeligheid van het gras, door er zo min mogelijk overheen te lopen. 

 

Februari- In deze koude maand blijft de verzorging van het gras erg belangrijk. De vorst is nog aanwezig en kan nog steeds voor beschadiging aan het gras zorgen. Geef het gazon rust en de mogelijkheid om zich te weren tegen de kou. 

 

Maart- De winterperiode verdwijnt, en het gras merkt dit ook. Het gazon komt uit ‘’de winterslaap” en vergt zo meer aandacht. Het is aangeraden om in deze periode een bodemonderzoek uit te voeren. Dit bodemonderzoek is gemakkelijk uit te voeren met een bodemtest. De bodemtest meet de zuurtegraad van het gazon. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek is de strategie voor het verzorgen te bepalen. Maart is ook de perfecte maand om te beginnen met het maaien en het bemesten van de grond. 

 

April- Het gras begint nu met het groeien. Om het gazon sterk te laten worden, is het belangrijk om het te blijven maaien. Ga door met het bemensten (zolang de temperatuur ’s nachts boven de 5 graden Celsius blijft).

 

Mei- Het mesten is in deze maand niet meer nodig. Aangezien het gazon nog steeds in de groeiperiode zit, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het maaien en het beregenen. Het is in deze maand ook mogelijk om te beginnen met de ongediertebestrijding (alleen als het nodig is).

 

Juni- In deze maand bevindt het gazon zich in de top van de groeifase.  Het is daarom heel belangrijk om juist nu aandacht te besteden aan het maaien. Het zaaien van zomerbemesting is aangeraden. Het beluchten is ook belangrijk, hiervoor kan een gazonbeluchter gebruikt worden. Een gazonbeluchter is beschikbaar in verschillende vormen en maten. 

 

Juli- Zet het maaien, beregenen en de eventuele ongediertebestrijding voort. Reparaties aan het gazon zijn ook te voltooien in deze periode.

 

Augustus- Het mesten is op dit moment niet meer nodig. Verder is het aangeraden om de maatregelen van de voorgaande maand, door te zetten.

 

September- Het groeiseizoen is geëindigd. Het najaar betekent voor jouw gazon dat de groei zal afnemen. Op dit moment is het handig om de najaars bemesting te zaaien. 

 

Oktober- In deze maand beweegt het gazon langzaam richting de rustfase, daarom is het nodig om minimaal te maaien. Ook is een bodemtest weer een slimme keuze, hiermee is te zien of het gazon eventuele mineralen nodig heeft. 

 

November- Het gazon komt in de rustfase. Er kunnen in deze periode nog reparaties gedaan worden. De laatste maaibeurt zal uitgevoerd moeten worden in deze maand.

 

December- De rustfase is hier! Het gazon hoort haar verdiende rust te krijgen, besteed daarom kostbare tijd aan het onderhouden van gereedschap en voorzieningen. 

 

Naast de graskalender is het gebruiken van een gazonwekker ook niet vreemd. De wekker werkt bijna hetzelfde als een gazononderhoudskalender: je krijgt een email als het nodig is om je gazon te onderhouden. Hieronder kan je je emailadres invullen en je aanmelden voor de gazonwekker.

Wil je weten wanneer je het beste gras kunt zaaien? Klik hier voor mijn uitleg.

Graszaden van gert

 • Allround voor als je niet kunt kiezen
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €11,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €11,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht
 • Speel- en sportgras
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €10,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €10,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht
 • Schaduwgras
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €13,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €13,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht
 • Robotgrasmaaier
  Verkoper
  Gras van Gert
  Normale prijs
  vanaf €13,95
  Aanbiedingsprijs
  vanaf €13,95
  Normale prijs
  Eenheidsprijs
  per 
  Uitverkocht

Gert weet precies welk product je voor je tuin moet hebben

Hans van Brugen - Smallingerland

Ons nieuwe huis had hele slechte grond en toch hebben we nu een mooie grasmat.

Joost - Amersfoort

Doet precies wat het moet doen: groen gras.

Anoniem