Gras onderhoud

Hoe moet ik mijn gras onderhouden? Zorg dat je met een hark het gras vrij houdt van takken en bladeren. Zorg dat je bij het harken niet het gras beschadigt. 

Bemest het gras laat in de herfst of vroeg in de winter. Stop met maaien als het gras stopt met groeien. Verwijder alle spullen die op je gras staan vóór de eerste sneeuw valt. Loop weinig op je gras zolang het niet groeit.  

 


Onvoldoende voedingsstoffen

Gras heeft onderhoud nodig. Dat betekent dat je gedurende het jaar gaat: verticuteren, onkruid verwijderen, doorzaaien, kalk, bemesten, maaien en sproeien met water. Indien nodig moet het ook behandeld worden met (biologische) ongediertebestrijding. Onderhoud is de basis van je gazon: je moet het altijd doen en niet alleen als er problemen zijn.  


Uitwerpselen hond/kat

Ookal denkt men vaak dat het met de zuurgraad te maken: urine bevat stikstof en bij een plasje ontstaat een overschot aan stikstof op 1 plek en zal je gras verbranden. De oplossing is even simpel: laat je hond of kat zijn behoefte elders doen. 


Onvoldoende nieuw graszaad

Doordat je bijvoorbeeld vaak dezelfde route over het gras loopt of doordat je tuinmeubels over het gras sleept of te hard hebt geharkt: soms trek je gras met wortel en al uit het gras. Daarom is het belangrijk dat je elk jaar doorzaait: strooi graszaad over je bestaande grasmat, zodat er nieuw gras aan je grasmat wordt toegevoegd. En op de kale plekken strooi je extra graszaad (zoals je bij een nieuwe grasmat zou doen).  


Te veel/weinig vocht

Sproei je tuin niet overal even veel water. Op de schaduwrijke plekken minder en op de plekken die continue zon hebben wat meer. Heb je net nieuw gras gezaaid, geef dan vaak een klein beetje water in plaats van lang de sproeier automatisch aan. Anders stromen je graszaadjes weg. 


Larven/wormen/rupsen   

Allereerst eten vogels graag de wormen/larven/rupsen die in en op het gras zitten. Met het pakken maken vogels geregeld je grasmat kapot en dat hoort bij de natuur. Als je echt veel gaten hebt, is de kans veel groter dat je een overschot aan larven onder de grond hebt. Je gras heeft dan de winter prima overleefd, maar plots in het voorjaar krijg je gaten. Lees er hier meer over, ook over de eenvoudige oplossing.   

Hoe kan je het beste gele plekken in het gras weg krijgen? Hoe kan je kale plekken in het gras weg krijgen? Hoe kan je gras herstellen?